Kiállítás "Halló, itt vagyok!"

2014. május 24 -június 30.

Gaál Franciska magyar színésznő életét és művészetét bemutató kiállítás Moszkvában

A magyar színésznő hírneve Budapesttől egészen Hollywoodig terjedt és a szovjet filmesek között is előkelő helyen állt, olyan színészek mellett, mint Greta Garbo és Marlene Dietrich. A nagy jelentőségű Gaál Franciska kiállítás az A. A. Bahrusin Színház Múzeumban nyílik meg.

A 30-as évek szovjet világában csupán néhány külföldi film jelent meg, melyek között a Gaál Franciska főszereplésével készültek különleges helyet foglaltak el. A háború után Gaál Franciska volt az első külföldi színésznő, aki meghívást kapott a Szovjetunióba. Az ottani kéthónapos utazása igazi sikertörténet volt.

Gaál Franciska életéről a színésznő saját személyes tárgyai, fotók, filmanyagok és poszterek mesélnek.

Kiállítás megnyitó: 2014. május 23. (péntek) 16:00

Cím: A. A. Bahrusin Színháztörténeti Múzeum

(Moszkva, Bahrusin u. 31/32 metró Paveleckaja)

A múzeum honlapja: http://www.gctm.ru/ 

 

Egy magyar, aki külföldön ismertebb, mint a szülőhazájában: Gaál Franciskára, az itthon elfeledett magyar színésznőre, Berlin és Hollywood budapesti születésű sztárjára, az orosz közönség kedvencére Moszkvában, a világ legnagyobb színházi múzeumában emlékezik kiállítás májusban.

A Bahrusin Múzeumban május 23-án nyílik a tárlat. Az anyagot a hazai közönség először 2009-ben, a miskolci Jameson CineFest CineClassics programjában láthatta, majd Londonban mutatkozott be nagy sikerrel. A kiállítást, melyet a Balassi Intézet, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ és a Bahrusin Múzeum közösen szervez, Natasa Búza szakértő, a hagyaték gondozója, Geréb Anna filmtörténész, valamint Muszatics Péter, a CineClassics kurátora kísérik Moszkvába.

Gaál Franciska 1903-ban született Budapesten. 1920-tól a fővárosi színházak sztárja volt (Molnár Ferenc például neki, sőt, lényegében rá írta legendás egyfelvonásosát, Az ibolyát), majd 1932-től Berlinben és Bécsben lett a legnépszerűbb moziszínésznők egyike.

A 30-as évek végén Hollywoodba ment, és zsinórban eljátszott három filmfőszerepet, A Karib-tenger kalózaira nagyon hasonlító Buccaneerben nem is akárki, hanem a legendás Cecil B. DeMille rendezésében, a Párizsi nászútban meg Bing Crosby partnernőjeként. 1941-ben azonban rossz döntést hozott: hazajött Magyarországra – talán azért, hogy a családját megmentse.

1945 után egykori anyaszínházában, a Vígszínházban lépett fel újból, ám valójában egy vágy hajtotta csak, visszajutni Hollywoodba. Erre 1947-ben került sor, de már későn. Magányosan, kifosztva, betegen tengődött, 1972-ben halt meg egy New York-i szegénykórházban.

És hogy miért Moszkvában rendeznek kiállítást róla? A Szovjetunióban nagyon kevés külföldi filmet játszottak a harmincas években, de a Gaál Franciska főszereplésével készültek közül sokat vetítettek. Nemcsak Sztálin kedvence volt, a Nyugatra kiéhezett szovjet közönség is istenítette. Így esett, hogy Gaál Franciska az oroszok számára Greta Garbo és Karády Katalin egyben. Filmjei ma is forgalomban vannak DVD-n, a tévéadók rendszeresen vetítk őket, portréműsorok emlékeznek rá, sőt, életéről még balett is készült legsikeresebb filmje, a Péter cselekményébe ágyazva. Itthon elfeledett – Oroszországban legenda.

Személyes tárgyak, bútorok, Paramount- és MGM-reklámanyagok, fényképek, plakátok alkotják a kiállítás anyagát, melyből orosz és angol nyelvű katalógus is készül. A kiállítás a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (június 19-28.) idején is látogatható lesz.

Forrás: http://filmtekercs.hu/hirek/gaal-franciska-a-magyar-greta-garbo-moszkvaban