Victor Vasarely kiállítás Moszkvában

2014. október 4-25.

Victor Vasarely, az op-art művészet kiemelkedő alakjának kiállítása a VINZAVOD Kortárs Művészeti Központban.

Kiállításmegnyitó: 2014. október 3. péntek 19:00 óra.

Helyszín: ЦСИ ВИНЗАВОД. 4-Й СЫРОМЯТНИЧЕСКИЙ ПЕРЕУЛОК, 1 СТР.6

www.winzavod.ru

Belépés meghívóval!

 

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) (Pécs, 1906. április 9. – Párizs, 1997. március 15.) magyar festő, az op-artjelentős képviselője.

Victor Vasarely-t tekinthetjük az optikai festészet, vagy „op-art" legjelentősebb képviselőjének, mind életműve, mind számos elméleti munkája révén, amelyekben egyebek között a mozgást úgy jellemzi, mint „azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak".

2014. október 3-án először láthatják alkotásait Moszkvában. A kiállítás a nemzetközi viszonylatban is legnagyobbnak számító Vasarely gyűjteményéből-Csepei Tibor gyűjtő által- ad átfogó képet az op-art magyar származású képviselőjének munkásságáról. A Vasarelyvel több évtizedes barátságot ápoló Csepei Tibor a 80-as évektől gyűjtötte a művész munkáit, többször járt nála Párizsban és több száz kiállítást rendezett alkotásaiból Magyarországon és a világban. A kiállításon nyomon követhető az op-art kialakulásának folyamata a világszerte ismert Zebra változataitól az organikus, vagy a konstruktív látványélmény fokozatos absztrakcióján át a geometrikus, fekete-fehér konstruktív művekig.

„Vasarely képei zenélnek. Ajánlom e szép muzsikát, az énekek énekét minden embernek, jöjjenek, ismerkedjenek Vasarely csodálatos, üde és tiszta világával.” (Csepei Tibor)

A kiállítás a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kutlurális Intézet, a moszkvai Magyar Nagykövetség, az OTP Bank, a MOL Group valamint a VINZAVOD Kortárs Művészeti Központ együttműködésével valósul meg.