Töredék. Kinszki Imre fotókiállítás

 

2015. december 2-án szerdán 19:00 órakor  „Töredék. Kinszki Imre (1901-1945) fényképei” címmel nyílik kiállítás a Magyarországon kevéssé ismert, de a külföldi szakirodalom által a legnagyobb fotográfusok között emlegetett Kinszki Imre képeiből a Klasszikus Fotók Galériájában.

A kiállítást megnyitja a fotóművész lánya, Kinszki Judit, valamint Balla János Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Míg a külföldi szakirodalom Brassaïval, Kertésszel és Moholy-Naggyal egyenrangú alkotóként emlékszik a Holokausztban elpusztított Kinszki Imre életművére, Magyarországon csak kevesek által ismertek páratlan fotói. Pedig Kinszki képei, írásai rendszeresen megjelentek a hazai sajtóban, felvételeit pedig olyan rangos külföldi lapok is közölték, mint a National Geographic vagy az American Photography. Témái között kiemelkedően fontos mindaz, amit Budapestről lencsevégre kapott. A vészterhes időkben negatívjaiból egy doboznyit a családjára bízott. Ez a kis doboz megmenekült s vele néhány tucat időtlenné vált pillanat, egy végképp eltűnt világ emlékei is..

Kinszkire erősen hatottak kora modern fotográfiai törekvései is, őt tarthatjuk az új tárgyiasság egyik legkövetkezetesebb magyar alkotójának. Új szemléletű város- és zsánerfotók mellett természeti képeket és makrofotókat készített. Pályája egészén áthúzódik a filozófus, biológus, fotográfus hármassága a megélhetést jelentő hivatalnoki lét keretébe ágyazva. Bár rákerült az amerikai kivándorlási kvótára, nem sikerült idejében elhagynia az országot, így a fasizmus számos áldozatainak egyike lett.

A kiállítótérben a Centropa által készített Kinszki Imre életét bemutató, a „Szerelem papírrepülőn érkezik” című dokumentumfilm is levetítésre kerül.

A kiállítás 2015. december 3-tól 2017. január 10-ig látogatható.

Helyszín: Галерея Классической Фотографии(Москва, Саввинская набережная, 23, стр.1)

www.classic-gallery.ru